Civil Death may be presumed

1. Which provision of Evidence Act reflects for the application of the principle of res judicata?
Ans. Section 40

2. ‘A’ is charged with travelling on a railway without a ticket. The burden of proving that ‘A’ had a ticket is on?
Ans. ‘A’Keep Reading

Evidence unearthed by sniffer dog

1. The evidence unearthed by sniffer dog falls under?
Ans. Scientific Evidence

2. All the confessions are admissions but all the admissions are not confessions. State whether statement is True or False.
Ans. TrueKeep Reading

Maximum number of partners in a partnership

1. Indian Partnership Act came into force on?
Ans. 1 October 1932

2. As per Indian Partnership Act, Business includes?
Ans. Trade, Occupation and ProfessionKeep Reading

Total number of ministers

1. The total number of ministers, including the Prime Minister in the Council of Minister should not exceed?
Ans. 15% of total members of Lok Sabha

2. Residuary powers vests in?
Ans. Parliament under Article 248Keep Reading

Imprisonment for life commuted

1. In how many years a sentence of imprisonment for life can be commuted by the Government?
Ans. 14 years

2. Which section of CrPC provides protection against double jeopardy?
Ans. Section 300Keep Reading

Ocular oral and documentary

1. Evidence under the Evidence Act means and includes?
Ans. Ocular, oral and documentary. (Ocular means ‘connected with eyes or vision’)

2. The Indian Evidence Act has been divided into how many chapters and parts?
Ans. 3 Parts, 11 ChaptersKeep Reading

Dissolution of a Partnership Firm Partnership Act 1932 Notes

Chapter VI of Partnership Act, 1932

Section 39 – Dissolution of a Firm.
The dissolution of partnership relation between all partners is dissolution of the firm. It is the ending of partnership relation among partners.

Section 40 – Dissolution by AgreementPartners can at any time with everyone’s consent may make an agreement in order to dissolve the firm. This applies to all cases whether the firm is for a fixed period or at will.Keep Reading

What is CAG and its Functions

The Constitution of India provides for an independent office of the CAG. He is the head of the Indian audit and accounts department. He is the guardian of the public purse and controls financial system of the country both at central level and state level.

He is one of the strongest wall of the democratic system like that of Supreme Court, Election Commission of India (ECA) and the Union Public Service Commission (UPSC)Keep Reading

20 Law Questions

PDF for 20 law question and answers. These question are very short and and have one word or one sentence answers. These questions are important for various competitive law exams.

The 20 law questions in this PDF are mixed and of all kinds.
This randomness helps you prepare for exams that have multiple choice questions.Keep Reading

Cavet and Who may lodge a cavet

Added in 1976. Section 148-A of Civil Procedure Code.
CAVEAT – To give notice before taking any action.

Caveat is not defined in Civil Procedure Code but it may be defined as a request made to the court that no order in a suit or proceeding instituted or likely to be instituted before it may be passed without hearing the person filing the caveat. The person who files a caveat is known as Caveator.Keep Reading

ESSENTIALS OF FRAUDULENT TRANSFER

Section 53 of Transfer of Property Act. Every owner of property has right to transfer his property as he likes.

But the transfer must be made with a bonafide intention. Where the transfer is made with fraudulent intention, it means with the intention of defeating the interest of creditor or interest of any subsequent transferee. Where the transfer is made with fraudulent intention, the object of the transfer would be bad in the eyes of equity and justice; though it is valid in law.Keep Reading