Jurisprudence Important Questions
Important Jurisprudence Questions and Answers

In every entrance exam, Jurisprudence plays a vital role. Many questions are asked in law entrance exams, preliminary exams, CLAT, Judiciary Pre, DU entrance tests, and other similar tests. Generally, students find difficulty answering the questions from Jurisprudence.

This Q&A article and the Jurisprudence PDF of these questions is an effort to reduce the burden of students who are preparing for different law exams.

After analysing the pattern of different papers, we have listed 50 important questions of Jurisprudence, which are essential for law exams. Every area has been appropriately surfaced to cover essential topics.

Bare Act PDFs

50 Important Jurisprudence Q&A

1. Who, for the first time, coined the term “legal theory?”
Ans. W. Friedman

2. Who has described jurisprudence as the “lawyer’s extraversion?”
Ans. Julius stone

3. Who said that “jurisprudence is the observation of things human and divine?”
Ans. Ulpian

4. Who said that “jurisprudence is the systematic arrangement of the rules followed by the courts?”
Ans. Gray

5. Who said that “jurisprudence is the philosophy of positive law?”
Ans. Austin

6. Who is the founder of the analytical school?
Ans. Bentham

7. Who is the father of English jurisprudence?
Ans. Austin

8. Who divided jurisprudence into two parts – expositorial and censorial?
Ans. Bentham

9. Who has written the famous book, “Province of jurisprudence determined?”
Ans. Austin

10. Which jurist termed analytical school as imperative school?
Ans. Allen

11. Who is the founder of the historical school?
Ans. Savigny

12. Who said this- Law grows when the nation grows. Law strengthens when the nation strengthens. Law dies when the nation loses nationality.
Ans. Savigny

13. Which article of the constitution reflects the Volksgeist Theory of Savigny?
Ans. Preamble, Article 13, 15, 25, 26, 44 and 324

14. Which jurist has given the pure theory of law?
Ans. Kelson

15. Who is the father of the philosophical school?
Ans. Grotius

16. Who propounded the theory of social solidarity?
Ans. Duguit

17. Which jurist said that possession is physical control over an object?
Ans. Pollock

18. What does the term corpus possessionis mean?
Ans. Control over possession

19. In which case, it was held that a man cannot be a possessor of anything, of which existence he is unaware?
Ans. R. vs Ashwell

20. Who said that “ownership is a plenary control over an object?”
Ans. Holland

21. The death penalty can be abolished by which theory of punishment?
Ans. Reformative theory

22. Who calls analytical school as school of positivism?
Ans. Dias

23. The command or sanction theory of Austin is criticised by other jurists as?
Ans. Gunman law

24. Who was the first jurist to follow historical school?
Ans. Montesquieu

25. Which jurist was the member of the Viceroy of the legal council of India and Vice-chancellor of Calcutta University?
Ans. Sir Henry Maine

26. Who is the author of the book “Spirit of Law?”
Ans. Montesquieu

27. Who is the father and founder of sociology?
Ans. Auguste Comte

28. Who said that “right is a legally protected interest?”
Ans. Ihering

29. Which jurist said that “law is the measuring rod of any society?”
Ans. Durkheim

30. Which jurist talks about the national character of law?
Ans. Montesquieu

31. Which jurist said that “jurisprudence is natural law with variable content?”
Ans. Stammler

32. What is the guiding force of the historical school?
Ans. Customs

33. Who said that “public policy is an unruly horse?”
Ans. Justice Borrough

34. Who supported the view that “Judges not only discover law but also they made law?”
Ans. Blackstone

35. Who, for the first time, incorporated the rule of state succession in jurisprudence?
Ans. Grotius

36. Who defined law as the “De psychologised command?”
Ans. Kelson

37. Who wrote the book “the concept of law?”
Ans. Hart

38. Who is the main propounder of the declaratory theory of judicial precedent?
Ans. Blackstone

39. Is a mosque a legal person or not?
Ans. Mosque is not a legal person.

40. Which theory of punishment implies that crime is a disease, and the purpose should be to cure the disease?
Ans. Reformative theory

41. What is the validity of the decision given per incuriam?
Ans. It is not binding

42. Who said that “the only right which a man possesses is to perform his duty?”
Ans. Duguit

43. Who made a statement that “Unborn child has no legal entity because it is rightless?”
Ans. Paton

44. Who expounded the concept of living law?
Ans. Eugen Ehrlich

45. Who made the statement that “Austin is like a palm tree in jurisprudence?”
Ans. Maine

46. Who was the supporter of the economic principle of “Laissez Faire?”
Ans. Bentham

47. Who said that “Movement of progressive societies has hitherto been from status to contract?”
Ans. Rosco Pound

48. Who said that “pure theory is like a human skeleton without blood and flesh?”
Ans. Julius Stone

49. Who made a statement that “certainty of law is a myth?”
Ans. Jerome Frank

50. What is the legal status of a dead man?
Ans. Not a legal person (Actio personalis moritur cum persona– action dies with the death of a man.)

Editors note – The above questions are important for the purpose of entrance exams. Consistent revision is advisable. There are many questions that are a part of jurists’ research papers and columns and not easily or clearly available in any particular format.

WritingLaw » Law Q&A » Important Jurisprudence Questions and Answers Law Study Material by WritingLaw
If you are a regular reader, please consider buying the Law PDFs and MCQ Tests. You will love them. You may also support with any amount you like. Thank You.