Important Questions for Judiciary Preliminary Exam
Q&A for Judiciary Pre

Here are 51 important law questions for Judiciary Preliminary exams and more. For ease, all blue links automatically open in new browser tabs.

Important Law Questions for Preliminary Exam

1. Who said that the “Indian Constitution is a federation with the strong centralising tendency”?
Ans. Sir Ivor Jennings

2. Who was the first President of the Constituent Assembly of India?
Ans. Dr. Rajendra Prasad

Bare Act PDFs

3. When did the Constitution of Jammu and Kashmir come into force?
Ans. 26 January 1957

4. Who decides a dispute regarding the election of the President of India?
Ans. Supreme Court

5. Which Article relates to the Doctrine of Severability?
Ans. Article 13

6. To which authority does the President submit his resignation?
Ans. The Vice President

7. Who has the power to pardon a death sentence?
Ans. The President

8. Who determines the salaries of the judges of the Supreme Court?
Ans. Parliament

9. In which case it was said that the right to fly the national flag is a fundamental right of a citizen guaranteed under Article 19(1)(a) of the constitution?
Ans. Naveen Jindal vs Union of India

10. Who shall issue a notice if any territory becomes a part of India?
Ans. Government of India

11. A, a person 20 years old, instigates his sister B, who is 6 years old, to pick the pocket of a passenger. As soon as B tries to take out the purse and put it in her school bag, she is caught. When the purse was opened, it was found empty. What offence has A and B committed?
Ans. Only A is guilty of abetment. B is not liable.

12. Which case propounded the doctrine of joint liability?
Ans. Reg vs Cruise

13. Which section of the Indian Penal Code defines the word ‘act’?
Ans. Section 33

14. Which section of the Indian Penal Code punishes promoting enmity between groups on the basis of religion?
Ans. Section 153A

15. Which section is related to theft in dwelling house?
Ans. Section 380 of IPC

16. For committing extortion, valuable security is defined under which section of the Indian Penal Code?
Ans. Section 30

17. Which section is based on the principle of ‘De minimus non curat lex’?
Ans. Section 95 of IPC

18. What does the maxim “Ignorantia juris non excusat” means?
Ans. Ignorance of the law is not an excuse.

19. What maximum punishment can be provided for the offence of theft?
Ans. Ten years as per Section 382 of IPC

20. Which case recited that “All murders are culpable homicides, but all culpable homicides are not murders“?
Ans. Rampal Singh vs State of UP, 2012

21. A find a hundred-rupee note on the high road. He does not know to whom it belongs. He takes it and leaves from the place. What offence A has committed?
Ans. No offence

22. Which section provides for the presumption as to documents produced as record of evidence?
Ans. Section 80 of the Indian Evidence Act

23. Which section defines admission in the Indian Evidence Act?
Ans. Section 17

24. Which section of the Indian Evidence Act provides the principle of res judicata?
Ans. Section 40

25. What number of witnesses are required to prove the offence of dacoity?
Ans. Any number. Not prescribed.

26. In the Indian Evidence Act, what evidence may be given?
Ans. Evidence related to the fact in issue and relevant fact.

27. What kind of divorce is termed as Mubarat?
Ans. Divorce by mutual agreement

28. What is required to remarry with a divorced wife under Muslim law?
Ans. Practice of Halala

29. When a Muslim renounces Islam, what is it called?
Ans. Apostasy

30. What does the term ‘Iddat’ mean in Muslim law?
Ans. Waiting period

31. What kind of Dower is Mahr-I-Musamma?
Ans. Specified dower

32. Which section of the Transfer of Property Act provides for transfer by an ostensible owner?
Ans. Section 41

33. When the Transfer of Property Act came into force?
Ans. 1 July 1882

34. Transfer of Property Act is supplementary to which Act?
Ans. Indian Contract Act

35. In the absence of any contract or usage, a lease of immovable property shall be deemed to be for what period?
Ans. Year to year

36. Which section of the Transfer of Property Act relates to oral transfer?
Ans. Section 9

37. In criminal procedure, when evidence is deficient, which section provides for the release of the accused?
Ans. Section 169

38. Which section of the Criminal Procedure Code is related to the submission of the police report?
Ans. Section 173

39. Which section of the Partnership Act says that ‘partnership is not created by status’?
Ans. Section 5

40. According to the Indian Partnership Act, what the word “business” includes?
Ans. Every trade, occupation, and profession.

41. Which section provides for the effects of non-registration of a partnership firm?
Ans. Section 69 of the Indian Partnership Act

42. Which Act deals with the transfer of movable property?
Ans. Sales of Goods Act, 1930

43. At what stage can the court return the plaint under Order VII Rule 10?
Ans. At any stage of the suit

44. Which provision of the Civil Procedure Code provides reasons for the rejection of plaint?
Ans. Order VII Rule 11

45. Which section of the Civil Procedure Code contains the principle of restitution?
Ans. Section 144

46. What is the time limit for a person to file a suit who is dispossessed of immovable property?
Ans. Six months

47. When the Specific Relief Act came into force?
Ans. 1 March 1964

48. What does the term legal disability means as per the Limitation Act?
Ans. Minor, insane, or idiot

49. How shall the time mentioned in the instrument or limitation period be computed?
Ans. As per Gregorian calendar

50. When is a suit said to be instituted in the court?
Ans. By presentation of the plaint

51. What is the limitation period for foreclosure?
Ans. Thirty years