Judicial Exams Important one liner Question and Answers
1. Which period is considered as the Golden Age of India?
Ans. The Gupta Empire (320-520CE)
2. Who is also known as the Shakespeare of India?
Ans. KalidasaRead…
(Questions with answers to ensure you do well in life and in legal field.)
1. Which period is considered as the Golden Age of India?
Ans. The Gupta Empire (320-520CE)
2. Who is also known as the Shakespeare of India?
Ans. KalidasaRead…
1. The evidence unearthed by sniffer dog falls under?
Ans. Scientific Evidence
2. All the confessions are admissions but all the admissions are not confessions. State whether statement is True or False.
Ans. TrueRead…
The right of foreclosure is available to mortgagee under section 67 of Transfer of Property Act to recover his money due on mortgagor.
This right can be exercised only when-
The debt amount has become due for payment.
There should be no other contract contrary to the mortgage deed, else the terms and conditions of contract will suffice.
Where mortgagor has not got a degree of redemption under section 60.Read…
Section 60-A: A mortgagor is entitled for redemption after paying debt to mortgagee.
For example-
A is a mortgagor. He has taken amount of Rs. 50,000 from B and as a security he has mortgaged his immovable property (house) to B. Now if A has to transfer the concerned property to C, then he may direct B to transfer the property directly to C instead of transferring it to A.Read…
Section 195 and 344 are different in there own spheres. No section is inter-related or intervening to that of another.
Section 340 prescribes the procedure as to how a complaint is to be made under section 195.Read…
1. The total number of ministers, including the Prime Minister in the Council of Minister should not exceed?
Ans. 15% of total members of Lok Sabha
2. Residuary powers vests in?
Ans. Parliament under Article 248Read…
1. In how many years a sentence of imprisonment for life can be commuted by the Government?
Ans. 14 years
2. Which section of CrPC provides protection against double jeopardy?
Ans. Section 300Read…
1. Evidence under the Evidence Act means and includes?
Ans. Ocular, oral and documentary. (Ocular means ‘connected with eyes or vision’)
2. The Indian Evidence Act has been divided into how many chapters and parts?
Ans. 3 Parts, 11 ChaptersRead…
PDF for 20 law question and answers. These question are very short and and have one word or one sentence answers. These questions are important for various competitive law exams.
The 20 law questions in this PDF are mixed and of all kinds.
This randomness helps you prepare for exams that have multiple choice questions.Read…
1. What is the enforcement date of Indian Contract Act?
Ans. 1 sep 1872
2. Which section says that an agreement without consideration is void?
Ans. Section 25 of Indian Contract ActRead…
1. Common intention means?
Ans. Sharing of intention by all persons
2. The word good faith is defined under the Indian Penal Code in?
Ans. Section 52Read…
1. The president’s rule under article 356 remains valid in the state for the maximum period of?
Ans. Six months
2. Article 39A of the Constitution deals with?
Ans. Equal justice and Free legal aidRead…
1. When was the first meeting of constituent assembly held ?
Ans. 9th December 1946
2. Which article abolishes practice of untouchability?
Ans. Article 17 of the Constitution of IndiaRead…
1. Which act provided for the establishment of supreme court at Calcutta in 1774?
Ans. The Regulating Act, 1773
2. Who became the first viceroy of India?
Ans. Lord Canning in 1858Read…
1. By which act was the privy council abolished in India?
Ans. Privy council abolishment Act, 1949
2. Who administers oath to the Governor of a state?
Ans. Chief Justice of High Court (Article 159)Read…
1. Rule of absolute liability was propounded by?
Ans. Justice P.N Bhagwati
2. The residuary power of legislation with parliament vests under which article?
Ans. Article 248Read…
© 2018-2025 WritingLaw.com | Sitemap